Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-04@11:14:57 GMT

حسگرهای زیستی تشخیص بیماری را سرعت می‌بخشد

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۵۸۱۸۳

حسگرهای زیستی تشخیص بیماری را سرعت می‌بخشد

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،اصطلاح سنسور یا حسگر را در حوزه الکترونیک بسیار شنیده‌ایم اما وقتی این عبارت با حوزه فناوری‌های پیشرفته‌ای مانند زیست‌فناوری و الکترونیک پیوند می‌خورد، درک کاربرد و معنا قدری پیچیده میشود. اما در یک تعریف ساده، زیست‌حسگر یا بایوسنسورها، تجهیزاتی هستند که از مبدل و یک عنصر زیستی تشکیل می‌شوند و به درک پدیده‌ها از طریق تبدیل واکنش‌های زیستی به سیگنال اکتریکی یا بالعکس عمل می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشترین کاربرد حسگرهای زیستی در تشخیص‌های پزشکی و علوم آزمایشگاهی است برای شناخت و درک کاربرد حسگرهای زیستی، دستگاه تشخیص قند خون یکی از کارآمدترین نمونه‌ها از کابرد زیست‌حسگرها در زندگی به شمار می‌رود. حسگرهای زیستی این دستگاه، با انجام واکنش‌های شیمیایی، میزان غلظت گلوکز خون بیماران را اندازه‌گیری و دستگاه این میزان را به نمایش می‌گذارد.

 

از واکنش‌های زیستی تا سیگنال‌های الکتریکی

در زیست‌حسگرها اندازه‌گیری تغییرات فیزیکی و شیمیایی انجام شده در سطح حسگر زیستی و تبدیل آن به انرژی قابل اندازه‌گیری توسط مبدل انجام می‌شود. از انواع متداول مبدل‌های مورد استفاده در حسگرهای زیستی نیز می‌توان به اندازه‌گیرهای معیارهای شیمیایی اشاره کرد.

این عنصر زیستی که ممکن است یک آنزیم، پادتن یا اسید نوکلئیک باشد. بازخورد و واکنش عنصر زیستی، توسط مبدل به سیگنال الکتریکی تبدیل می شود. حسگرهای زیستی بسته به کاربردهای خاص، به عنوان حسگرهای ایمنی، نشانگرهای شیمیایی، ‌چیپ‌های زیستی و حتی رایانه‌های زیستی کارایی خود را نشان می‌دهند.

زیست‌ حسگرها در مهم‌ترین کارایی خود به عنوان یک دستگاه سنجش شیمیایی که به وسیله آن می‌توان مؤلفه‌های شیمیایی و زیستی را شناخت یا نسبت به آن‌ها واکنشی نشان داد، شناخته می‌شوند.

اما حسگرهای زیستی از بخش‌های گوناگونی تشکیل شده‌ است؛ مهم‌ترین بخش‌های زیست‌حسگر شامل قطعه زیستی و یک قطعه الکترونیکی است که سیگنال را شناسایی و منتقل می کند. مواد گوناگونی ممکن است به عنوان عنصر زیستی در یک حسگر زیستی استفاده شود. که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به اسیدهای نوکلئیک، پروتئین‌ها، آنزیم‌ها و پادتن‌ها اشاره کرد.

حسگرهای زیستی مبتنی بر پادتن، حسگرهای ایمنی نیز نامیده می‌شوند. همچنین انواع پیچیده‌ای از پروتئین‌ها، برش‌های بافتی، میکروارگانیسم‌ها و اندامک‌ها نیز در زیست‌حسگرها به کار می‌روند.

سیگنال تولید شده هنگام تعامل حسگر زیستی با پذیرنده، ممکن است الکتریکی، نوری یا حرارتی باشد. سپس با استفاده از مبدل مناسب به یک معیار الکتریکی قابل اندازه گیری تبدیل می‌شود.

 

کوچک اما پرکاربرد

حسگرهای زیستی تجهیزات بسیار ارزشمندی برای اندازه گیری و انجام طیف وسیعی از آنالیزها از جمله ترکیبات آلی، گازها و باکتری‌ها هستند. یکی از مهم‌ترین ویژگی نانوحسگرها کارایی بالا ضمن سازگاری با طبیعت و آسیب اندکر برای محیط زیست است. تجهیزاتی که بر مبنای این فناوری تولید می‌شوند از قابلیت درک سریع، واکنش کارآمد و پاسخ‌گویی برخوردارند.

فناوری و دانش ساخت زیست حسگرها در کشورمان نوپا است و کم‌تر شناخته شده، اما به تازگی توسط پژوهشگران و فعالان شرکت‌های دانش‌بنیان درهایی به سوی این حوزه گشوده شده است.

تعدادی از شرکت‌های دانش‌بنیان کشور با تکیه به تجربه و توانمندی بومی در حوزه فناوری‌های زیستی، نانو و الکترونیک توانسته‌اند به دستاوردهای قابل توجهی در حوزه ساخت حسگرهای قند خون و اندازه‌گیری معیارهای زیستی دست پیداکنند.

از ایده‌ها و نوآوری‌های این حوزه ستادهای توسعه فناوری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت می‌شود تا فعالان فناور این حوزه بتوانند راه خود را به سوی بازار تجاری پیدا کنند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت های دانش بنیان حسگرهای زیستی خبرخوب زیست فناوری پزشکی و علوم آزمایشگاهی حسگرهای زیستی زیست حسگرها اندازه گیری زیست حسگر مهم ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۵۸۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعارضات محیط زیستی ۲ معدن بزرگ زنجان رفع شد

محسن افشارچی استاندار زنجان گفت: در جلسه‌ها و پیگیری‌های پس از سفر استانی رییس جمهور به استان مسائل هشت معدن استان حل شد.

وی ادامه داد: در جلسه روز گذشته شورای عالی محیط زیست با حضور رییس جمهور نیز مسائل ۲ معدن غنی و بزرگ استان در مناطق حفاظت شده سرخ آباد و انگوران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

استاندار زنجان گفت: در این جلسه، مسائل یکی از این معادن حل شد و برای مورد دیگر نیز با مجوز اکتشاف در پهنه معدنی آن موافقت صورت گرفت.

وی اظهار کرد: حل مسائل این معادن و پهنه‌های معدنی نیازمند بررسی آن در شورای عالی محیط زیست بود.

بر اساس اعلام اداره کل محیط زیست استان زنجان معادن فعال در مناطق حفاظت شده مطابق قانون می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند، ولی فعالیت‌های معدنی در برخی مناطق حفاظت شده استان با چالش‌های همراه بود.

در زمان حاضر بیش از ۳۰ معدن در مناطق حفاظت شده استان وجود دارد که از این تعداد ۲۳ مورد فعال است.

مناطق 'سرخ آباد و انگوران'، سه منطقه شکار ممنوع ' فیله خاصه، خرمنه سر و خراسانلو' و یک 'پناهگاه حیات وحش انگوران' زنجان، جزو مناطق حفاظت شده و محل امنی برای حیات وحش استان زنجان است.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان زنجان

دیگر خبرها

  • ممنوعیت تیک‌تاک به «شکاف اینترنت» سرعت می‌بخشد
  • تعارضات محیط زیستی ۲ معدن بزرگ زنجان رفع شد
  • ۴ حوزه فناوری مهم برای ترویج کارآفرینی و دانش بنیان در میان دانشجویان
  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • بازتعریف نقش جهاد دانشگاهی در زیست بوم نوآوری و فناوری کشور
  • مراقب این قاتل خاموش باشید
  • مراقب فشار خون، این قاتل خاموش باشید
  • مراقب قاتل خاموش باشید
  • فشارخون عامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی
  • مراقب قاتل خاموش باشید/ افراد بالغ باید غربالگری فشارخون شوند