Web Analytics Made Easy - Statcounter

انفجار مصیبت‌بار روز سه‌شنبه ۱۴ مرداد در بندر بیروت که به مرگ ۱۳۵ نفر و زخمی شدن حدود ۵۰۰۰ نفر منجر شد، ظاهرا از انباری حاوی مقدارهای فراوانی نیترات آمونیوم منشا گرفته است.

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، انفجار اولیه باعث یک آتش‌سوزی بزرگ شد و انفجار دوم ابر انفجاری آخرالزمانی ایجاد و موج ضربه‌ای ناشی از آن سراسر پایتخت لبنان را در نوردید و باعث ویران شدن ساختمان‌ها و زخمی‌شدن هزاران نفر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نیترات آمونیوم که در ساخت کودهای شیمیایی و نیز ساختن بمب‌ به کار می‌رود، یک ترکیب نمکی ساخته شده از آمونیاک و اسیدنیتریک است که قابلیت انفجاری دارد.

هر چه مقدار نیترات آمونیوم یا NH4-NO3 بیشتر باشد قدرت انفجاری آن بیشتر می‌شود.

حسن دیاب، نخست‌وزیر لبنان می‌گوید ۲۷۰۰ تن نیترات آمونیوم از سال ۲۰۱۴ در بندر انبار شده بود. همچنین به گفته دیاب، مقامات بندری درباره خطرات انبار کردن این مقدار ماده شیمیایی با قابلیت انفجاری در آنجا هشدار داده بودند.

نیترات آمونیوم اغلب برای افزایش محتوای ن نیتروژن کودها به کار می‌رود. این ماده شیمیایی در اغلب شرایط نسبتا پایدار و تولید آن ارزان است، بنابراین نسبت به سایر ترکیبات نیتروژن‌دار گران‌تر پرطرفدارتر است.

اما نیترات آمونیوم یک جنبه بالقوه مرگبار دارد: این ترکیب یک ماده اکساینده یا اکسیدکننده است، به این معنای که در سطح اتمی در یک واکنش شیمیایی الکترون را از سایر مواد برمی‌دارد. به زبان ساده‌تر، این ماده شیمیایی می‌تواند قابلیت سوختن مواد سوختی را با افزایش اکسیژن در اختیار آنها تشدید کند. برای اینکه این واکنش آغار شود، نیترات آمونیوم باید در تماس با یک شعله باز یا یک منبع محرقه دیگر قرار است. کارشناسان می‌گویند در حادثه بیروت وسائل آتش‌بازی این آتش اولیه را ایجاد کرده‌اند.

هنگامی که این واکنش آغاز می‌شود، خود نیترات آمونیوم با شدت منفجر می‌شود. نیزوی انفجاری در این مورد هنگامی ایجاد می‌شود که نیترات آمونیوم جامد به سه سرعت به دو گاز دیگر یعنی اکسید نیتروژن و بخار آب تجزیه می‌شود.

ابر نارنجی رنگی که درست پس از انفجار بر فراز بیروت مشاهده شد، را می‌تواند به گاز دی‌اکسید نیتروژن مربوط دانست که پس از انفجار مواد نیتراتی ایجاد می‌شود.

این نخستین باری نیست که نیترت آمونیوم باعث چنین حادثه مرگباری می‌شود.

مرگبارترین حادثه صنعتی در تاریخ آمریکا در بندی در شهر تگزاس در ایالت تگزاس در سال ۱۹۴۷ رخ داد. یک سیگار خاموش نشده پرت‌شده باعث آتش سوزی در عرشه یک کشتی حامل بیش از ۲ تن نیترات آمونیوم شد که در کیسه‌های کاغذی بسته‌بندی شده بودند.

هنگامی که این ماده شیمیایی منفجر شد، انفجار قدرتمند ناشی از آن باعث پرت کردن مردم در شهر گالوستون ایالت تگزاس که در فاصله ۱۶ کیلومتری قرار داشتند، به روی زمین شد.

این انفجار ناشی از این واکنش زنجیره‌ای باعث شد که یک کشتی مجاور که آن هم حامل نیترات آمونیوم بود منفجر شود و در مرحله بعد محفظه‌های حاوی مواد شیمیایی و پالایشگاه‌های نفت در بندر مجاور هم آتش گرفت و در نهایت ۵۸۱ نفر در این حادثه کشته شدند.

کارشناسان می‌گویند در مورد بیروت، جرقه انفجار را آتش‌سوزی اولیه‌ای زده است که ممکن در وسائل آتش‌بازی انبار شده رخ داده است.

همه حوادث ناشی از نیترات آمونیوم تصادفی نیستند: تیموتی مک‌وی و تری نیکلاس، تروریست‌های دست‌راستی افراطی در سال ۱۹۹۵ از این ماده شیمیایی برای ساختن بمبی استفاده کردند که درون یک وانت اجاره‌ای کار گذاشته شده است. انفجار حاصل از این بمب در ساختمان فدرال در شهر اوکلاهماسیتی در آن هنگام ۱۶۸ نفر را کشت.

این ماده شیمیایی دوباره در سلا ۲۰۰۲ در بمب‌گذاری یک نایت‌کلاب در جزیره بالی اندونزی به کار رفت و انفجار حاصل ۲۰۴ نفر را کشت.

بالاخره اندرس برینگ بریویک، یک تروریست دست‌راستی دیگر در سال ۲۰۱۱ با استفاده از همین ماده شیمیایی در اسلو پایتخت نروژ باعث انفجاری شد که هشت نفر را به کشتن داد.

خرید و فروش نیترات آمونیوم که به عنوان ماده منفجره در صنایع ساختمانی و معدنکاری نیز استفاده می‌شود، در بسیاری از کشورها تحت کنترل شدید قرار دارد.

 

منبع: همشهری آنلاین

انتهای پیام/

منبع: آنا

کلیدواژه: لبنان انفجار حوادث هیروشیما ماده شیمیایی نیترات آمونیوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۰۹۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵۴ هزار هکتار مزارع گندم و جو مازندران مبارزه شیمیایی شد

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، فرید بیگی درباره مبارزه شیمیایی با عوامل خسارتزا در مزارع گندم و جو استان مازندران گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون با آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز در ۱۵۴ هزار و ۱۶۱ هکتار مزارع گندم و جو استان مبارزه شیمیایی شد.

او با اشاره به مبارزه شیمیایی با آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز در ۱۳۸ هزار و ۵۱۵ هکتار مزارع گندم استان، افزود: مبارزه با آفات با مصرف سموم متالدهاید، مالاتیون، کنفیدور، دورسبان و سایپرمترین در ۵ هزار و ۶۲۵ هکتار مزارع گندم استان انجام شد که ۵ هزار و ۲۳۲ هکتار علیه حلزون، ۳۴۰ هکتار با سوسک سیاه زابروس و ۵۳ هکتار با کرم مفتولی بود.

سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه مبارزه با علف‌های هرز پهن برگ در ۲۰ هزار و ۸۵۹ هکتار، کشیده برگ در ۲۳ هزار و ۸۰۹ هکتار و توام (دومنظوره) در ۲۱ هزار و ۵۰۹ هکتار مزارع گندم استان انجام شد، اضافه کرد: مبارزه با علف‌های هرز مزارع گندم استان با استفاده از ۶۶ هزار و ۱۶۵ لیتر/کیلو سموم گرانستار، توفوردی، پوماسوپر، آکسیال، آپیروس، لنتو، آتلانتیس، آتللو، تیفیس و ویکیلیس صورت گرفت.

بیگی با بیان اینکه مبارزه با بیماری‌های گندم با مصرف ۶۶ هزار و ۴۰۳ لیتر/کیلو سموم تیلت، رکس، آلتو، فولیکو، اینور و سایر سموم در ۶۶ هزار و ۷۱۳ هکتار مزارع کندم استان انجام شد، تصریح کرد: با بیماری زنگ زرد در ۲۰ هزار و ۷۱۹ هکتار، سپتوریوز برگی در هزار و ۴۷۷ هکتار، سفیدک سطحی در ۱۵ هزار و ۱۵۸ هکتار، فوزاریوم خوشه در ۱۸ هزار و ۸۰۶ هکتار، زنگ قهوه‌ای در ۶۴۰ هکتار، لکه خرمایی در ۷۴۴ هکتار و توام در ۹ هزار و ۱۶۹ هکتار از مزارع گندم استان مبارزه شد.

سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران درباره مبارزه شیمیایی با آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز در مزارع جو استان، گفت: از ابتدای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تاکنون مبارزه شیمیایی با آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز در ۱۵ هزار و ۶۴۹ هکتار مزارع جو استان انجام شد.

وی با اشاره به اینکه مبارزه شیمیایی با آفت حلزون در هزار و ۲۷۲ هکتار مزارع جو استان انجام شد، افزود: تاکنون با علیه علف‌های هرز کشیده برگ در ۲ هزار و ۳۸۹ هکتار، پهن برگ در ۲ هزار و ۳۷۹ هکتار و توام در ۸۲ هکتار و بیماری‌های سفیدک سطحی در هزار و ۴۲ هکتار، لکه خرمایی در ۶۲۲ هکتار، زنگ زرد در ۷۳۱ هکتار، سپتوریوز برگی در ۳۹۲ هکتار، فوزاریوم در ۸۶۵ هکتار، زنگ قهوه‌ای در ۱۲ هکتار و توام در ۸۵۹ هکتار از مزارع جو استان مبارزه شیمیایی شد.

دیگر خبرها

  • چرا رتیل‌ها مودار هستند؟
  • مبارزه شیمیایی با آفات مزارع گندم و جو مازندران
  • سرمایه گذاری برای سواد سلامت خبرنگاران، دارایی عظیمی برای جامعه محسوب می‌شود
  • عملیات‌های طوفان‌الاقصی و وعده صادق، تحولات عظیمی را در دنیا ایجاد کردند
  • ۱۵۴ هزار هکتار مزارع گندم و جو مازندران مبارزه شیمیایی شد
  • فران: امیدوارم در بازی سوم، کار را تمام کنیم
  • فیلم| دستگاه حفر تونل (TBM) چگونه کار می‌کند؟
  • شهروندان تونسی و لبنانی در حمایت از غزه به خیابان‌ها آمدند
  • لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد
  • فعالیت‌های گسترده دانشجویان لبنانی در حمایت از غزه+تصاویر